Dişhekimliği Dergisi Sayı 145 Firma Röportajı / 3 Sayfa

 

Altyapı Olmadan Tasarımdan İşlevsellik Beklenemez

 

Yapı Fabrikası, 2013 yılında beri mimari tasarım ve uygulama hizmeti sunuyor. İnşaat Mühendisi Buminhan Emre’nin kurduğu Yapı Fabrikası, eşi İç Mimar Tuğçe Emre’nin tasarımlarıyla mühendislik ve mimariyi harmanlıyor. Hastanelerden diş hekimliği fakülteleri ve dental kliniklere pek çok projeye imza atan şirketin çalışmalarını dinledik, yeni klinik kuracaklara tavsiyeler aldık.

 

Sizleri tanıyabilir miyiz?

 

Tuğçe Emre: Eskişehir’de doğdum. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdim. Kurumsal firmalarda başladığım iş yaşantıma eşimin kurmuş olduğu mühendislik ve uygulama firması olan Yapı Fabrikası’na mimarlık ve iç mimarlık bölümlerini de ekleyerek Eskişehir-İstanbul maratonum ile devam ettim. Almanya ve Finlandiya’da sürdürülebilir yapı tasarımında ödüllere layık görüldüm. Google, Philips, Sanofi gibi markaların merkez ofis tasarım projelerinde görev aldım. Yapı Fabrikası olarak da bir çok tasarım ve uygulama projelerine imza atmaktayız.

 

Buminhan Emre: Mezun olduğum 2008 yılından bu yana otel, hastane, klinik, fabrika, AVM, HES, konut, villa projelerinde bilfiil çalışmış ve yönetmiş bir inşaat mühendisiyim. Bu işlerin çoğunu kurucusu olduğum Yapı Fabrikası Mühendislik ve Mimarlık firmamız ile tamamladım. İnşaat mühendisliği diplomamın yanı sıra iş güvenliği uzmanlığı, gayrimenkul değerleme uzmanlığı, kamulaştırma bilirkişiliği, EKB uzmanlığı alanlarında sertifikalarım bulunmakta olup bu alanlarda da yetki sahibiyim. İş hayatımın dışında okumakla beraber yazı yazmaya da düşkünlüğüm bulunmaktadır. Özel tasarım dolma kalem biriktirmeyi ve bunlarla kaligrafi çalışmayı seviyorum. Özellikle beğendiğim bir şey hakkında yazmak ise kafamı çok rahatlatıyor. Bu benim için dünyadan soyutlandığım kıymetli zamanlardır.

 

Yapı Fabrikası ne zaman kuruldu? Hizmetlerinizi dinleyebilir miyiz?

 

Yapı Fabrikası 2013 yılında kuruldu. Mimari tasarım ve uygulama hizmeti sunan bir firmayız. Hastane, muayenehane, diş hekimliği fakültesi, klinik, dental klinik, otel, merkez ofis, fabrika idari bina, butik mağaza, marka konsept proje, villa projelerinde tasarım ve uygulama alanlarında tecrübelerimiz bulunmaktadır. Arsa veya mevcut halindeyken ihtiyaçlar doğrultusunda tasarımlarını yapıp, projeyi bitmiş hali ile müşterilerimize teslim ediyoruz. Yani yaptığımız iş “mimari tasarım ve inşaat yönetimi” diyebiliriz. Bu noktada tasarım kısmından başlayarak istenilen yapıyı doğru zaman, doğru fiyat ve yüksek kalitede uygulamak veya bu süreçlerin danışmanlığını sağlamak hizmetlerimiz arasındadır.

 

Dergimizde çoğu zaman mimari projelere yer veriyoruz. Ekibinizden ve mühendisliğin mimariye katkısından bahseder misiniz?

 

Büyük bir sorumlulukla oluşturduğumuz güven bağımızın zedelenmemesi için işimizi en ince detaylarına kadar düşünüp, süreçleri titizlikle planlıyoruz. Mimarlık ve mühendislik firması olduğumuzdan uygulanabilir, çözümleri proje aşamasında düşünülmüş mimari tasarımlar yapıyoruz. İlk aşama aslında yatırımcıyı anlayıp, tasarım ve fonksiyonu bir araya getirerek keyifli, amaca yönelik, uzun ömürlü projeler çıkarmak oluyor. Proje aşaması netleştiğinde bu işin net maliyet ve süreçleri hakkında bilgiler veriyoruz. Sonra da işin uygulama ve şantiye koordinasyonunu sağlayıp işe başlıyoruz. Özellikle üzerinde durduğumuz en önemli konular görsel olarak etkileyici, uzun ömürlü, uygulanabilir mimari tasarımlar yapıp, bu çalışmaların bire bir aynısını inşa etmektir. Bu aşamada gerek uygulama gerekse teknik anlamda tecrübelerimize sonuna kadar güvendiğimizi ve her zaman uygulanabilir projeler oluşturduğumuzu belirtmek isteriz.

 

Dental sektör için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

 

2020 yılı öncesi hastanelerde bölümlere göre tasarım ve uygulama hizmeti verdik. Ancak 2020 yılında Covid-19 süreciyle beraber sağlık sektörünün talepleri değişerek arttı ve bu değişim dental sektörde de yoğun bir şekilde hissedildi. Özellikle mimari tasarımın yanı sıra teknik altyapının da ön plana çıktığı uygulama projelerinin önemli olduğu bir döneme girdik. Yapı tasarımı bir bütün olarak görülmelidir; işlevsel açıdan doğru, içerisinde rahat hissedebilecek, makul bütçelere sahip tasarımların aynı zamanda da yönetmeliklere uygun yapılması gerekmektedir. Sağlık kuruluşlarını (uygun geçiş alanları, doğal ve yapay havalandırma sistem tasarımları, klinik alanlarının izole bir şekilde bölünmeleri) bu sürece uygun hale getirdik. Mühendislik ve mimarlık tecrübemiz sayesinde özel poliklinik projelerimizde ilerleyen teknoloji, değişen yönetmelikler ve ihtiyaçlar düşünülerek tasarımlarımızı oluşturuyoruz. Yapı Fabrikası olarak önceliğimiz hastaların, doktorların ve diğer personelin kendilerini rahat hissedeceği, ergonomik çalışma alanları sağlayarak hekimlerin daha verimli çalışacağı, uzun ömürlü, keyifli detaylara sahip mimari tasarımları yapmaktır. Bu bahsettiğimizi sadece mimari olarak düşünmemek gerekir. Görsel uyumun yanında elektrik-mekanik mühendislik tasarımı ve uygulamasını da bu genel çerçeveye dahil etmek üzerinde durduğumuz en önemli konulardır.

 

Birçok Tasarım Sağlık Yapılarındaki Gereksinimleri Karşılamıyor

 

Eski sağlık yapılarının yerini, tasarım odaklı daha rahatlatıcı mekanlar aldı. Sağlık yapılarında tasarım trendlerinden bahsedebilir miyiz?

 

Günümüzdeki birçok tasarımın sağlık yapılarındaki gereksinimlerini yansıtmadıklarını düşünmekteyiz. Yapı Fabrikası olarak biz, sağlık yapılarından hizmet alacak kişilerin beklentilerine göre tasarlanması gerektiği kanaatindeyiz. Kendimizi hasta yerine koyduğumuzda “sağlık kuruluşundan ne bekliyoruz?” sorusunun cevabının “hijyen, güven ve rahatlık” olduğunu düşünüyoruz. Projelerimizi de görsel uyum ile beraber bu yönde gerçekleştiriyoruz.

 

Klinik ve hastanelerde tasarım ve fonksiyonelliğin önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Projelerimizin hepsinde “işletme senaryosu” üzerinden tasarımlarımızı yapıyoruz. Çalışacak ve anlık hizmet alacak kişi sayısı, ihtiyaçları, sirkülasyon bizim için önemlidir. Bu doğrultuda yönetmeliklerle beraber işlevsel tasarım yapmak gerekir. Altyapı detayları, mühendislik kadromuzun üzerinde titizlikle çalıştığı ve mimari ekibimizle sürekli iletişim halinde olduğu konulardandır. Önceliğimiz hiçbir zaman sadece şık bir mekan yaratmak olmamıştır. Tasarımlarımızda görsel uyum ile beraber işlevsellik önceliklidir. Bu nedenle yatırımcı bütçesinde işlevselliğe önem veririz. Akabinde de mekânsal detayları bütçe doğrultusunda tasarlarız.

 

İlerleyen teknolojide gerek Sağlık Bakanlığı’nın değişen kriterleri gerekse akreditasyon kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilgi, tecrübe, güncel verilerin takibini yapabilecek tasarım, altyapı, donanım ve ekibe sahip olmak en büyük avantajımızdır.

 

Sağlık yapıları ne sıklıkla yenilenmeli?

 

Açıkçası sağlık yapılarının belirli periyotlarla yenilenmesi düşüncesinin aksine bu tarz yüklü bütçeler ile yapılan yatırımların gelecek gereksinimler de göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğine inanıyoruz.

 

Öncelikle proje uygulama sırasında her aşama test edilmeli ki faaliyet sırasında herhangi bir problemle karşılaşılmasın. Faaliyet sırasında özellikle ilk üç ay sözleşme kapsamında rutin olarak kontrollerinin yapılmasını önermekteyiz. Sonrasında da rutin bakımlarının aksatılmadan yapılmasının yenilenme gereksinimini en aza indirgeyeceği kanaatindeyiz. Sistem en ufak arızada haber verir şekilde kurgulanmalı ki sorun büyümeden en hızlı şekilde çözülebilsin.

 

Yapı Fabrikası olarak biz tasarımlarımızı “süresiz” olarak tanımladığımız için bugüne kadar herhangi bir mimari yenilemeyle karşılaşmadık. Ancak zamanla mevcut yönetmeliklerdeki değişimlerden doğan gereksinimlerin takip edilmesi ve bu gereksinimlere yönelik yenileme işlemleri yapılabileceğini düşünmekteyiz.

  

Yeni Bir Klinik/Poliklinik Kuracak Diş Hekimlerine

 

Altyapı Yönetmeliklere Göre Tasarlanmalı: Dental kliniklerin diğer sağlık kuruluşlarından gereksinimleri, altyapıları farklı olup çok fazla ince ayrıntıya ve detaya sahiptir. Konuya mutlak suretle hakimiyet gerekmektedir. Hayal edildiği gibi “koltuğu al ve koy” değildir. Sisteminin altyapısı, mevcut yönetmelikler göz önüne alınarak tasarlanmalıdır. Önce dental cihazlar, sistemler, ihtiyaçlar belirlenmeli ve buna göre görsel tasarım yapılmalıdır.

 

Bütçeyi Doğru Yönetmek Önemli: Diş hekimlerimiz için yeni klinik/poliklinikleri, hayallerinin bir parçasıdır. Hayallerini gerçeğe dönüştürmek için tecrübelerinin yanı sıra çoğu zaman da borçlanarak tüm maddi birikimlerini bu yatırımlarına harcarlar. Bence hekimlerin bütçe, finans ve muhasebe konularında da bilgi sahibi olmaları önemlidir. Naçizane tavsiyemiz, başlangıç bütçelerini doğru yönetmeleri veya yönettirmeleridir. Bir çok yatırımcı, başlangıçta sadece gösteriş odaklı olabiliyor ve bütçelerini işlevsiz tasarımlara yöneltebiliyor.

 

Sağlık Alanları İşlevsel Kurgulanmalı: Bizim önceliğimiz işlevsellik, görsel uyum ile birlikte çalışır bir sistemi tasarlamak. Hedefimiz bu sektörde kalıcı olmak. Çalışır bir sistem tasarımı, doğru bütçe yönetimi ve uygulama bilgisi konusunda kendimize güvenimiz tam. Altyapısına önem verilmeyen bir tasarımdan işlevsellik beklenemez. Klinik altyapıları, klinik konumları, karşılama ve bekleme alanları, görüntüleme birimi, laboratuvar, sterilizasyon alanları, mekanik ve sistem odaları, personel dinlenme ve giyinme alanları, mutfak, engellilere yönelik alanların oluşturulması, yangın kaçış alanlarının doğru oluşturulması, yönetici alanları ve daha sayamadığımız bir çok alanın işlevsel kurgulanması gerekir. Bu kurguların doğru uygulanması tasarım kadar önemlidir. Hekimlerin öncelikleri, “işletme senaryosunu” doğru kurabilen tasarım ve uygulamada uzman ekiplere yönelmek olmalıdır.

 

Dental klinik kuracak olan hekimlerin, kliniği sadece görsel tasarım odaklı düşünmemelerini, işlevselliği yani alanları seçilen cihazlara göre iyi kurgulayabilme, ergonomik tasarım, kirli ve temiz alanların doğru döngüsel kullanımlarını düşünerek ve uzun vadeli olarak tasarlamalarını tavsiye ederiz. Biz göz alıcı tasarımlarımızı bu felsefe ile kurguluyoruz. Yapı Fabrikası olarak tecrübeli ekibimizle dental sektörde de hekimlerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz.

 

İnşaat Mühendisi Buminhan Emre ve İç Mimar Tuğçe Emre

  

https://www.drvesta.com/dis-hekimligi-dergisi-sayi-145-2022-1-o15.html#.YqnCnLlBxBU

syf 56-59